Неизвестно лице заля с боя бронзовия бюста на афроамериканеца Джордж Флойд, инсталиран временно на

...
Неизвестно лице заля с боя бронзовия бюста на афроамериканеца Джордж Флойд, инсталиран временно на
Коментари Харесай

Заляха с боя най-новия паметник в Ню Йорк

Неизвестно лице заля с боя бронзовия бюста на афроамериканеца Джордж Флойд, инсталиран временно на Union Square в Ню Йорк, съобщи New York Post.

Инцидентът е станал измежду бял ден, в неделя, 3 октомври, около 10:00 ч. преди обяд локално време. Неизвестен на скейтборд се е доближил до скулптурата, поставена от правозащитната група ConfrontArt, и я е облял със сива багра. Престъплението е снимано от охранителни камери и полицията търси обвинен, а деятели на ConfrontArt се заеха да почистят боята и да възстановят истинския тип на скулптурата. 

Прави усещане, че нападателят не е развалил околните две други скулптури на афроамериканци - Бриона Тейлър, която беше убита от полицията, и Джон Луис, конгресмен и деятел за цивилен права, починал предходната година.

Вестникът напомня, че повреденият бюст на Джордж Флойд наскоро беше изместен в Манхатън, като част от галерия. Преди това той се намираше на Флатбуш авеню в Бруклин. На 24 юни, 5 дни след слагането му, незнайни вандали го заляха с черна багра и изрисуваха раситки символи. 

На 13 септември в Бордо, Франция, вандали изсипаха бяла багра върху бронзова скулптура, издигната в памет на жертвите на робството, свързани с историята на града. От кметството дефинираха случая като  акт на расизъм.

На 25 май 2020 година полицейският чиновник Дерек Шовин умъртви 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд по време на задържане в Минеаполис. Заподозреният Флойд бе принуден да легне на асфалта, а Шовин притискаше врата му с коляно, до момента в който Флойд загуби схващане. Той бе откаран в болница, където умря малко по-късно. Лекарите дефинираха като причина за гибелта дейностите на Шовин.

Смъртта на афроамериканеца провокира най-голямата вълна от антирасистки митинги в американската история. Четирима служители на реда бяха уволнени след случая. На 21 април 2021 година правосъдно жури призна Шовин за отговорен, той може да получи до 40 години затвор. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР